srijeda, 25. veljače 2015.

Jednostavno- Rolada



Ima tako nekih dana...

Ima tako nekih dana kad bih najradije sjedila u miru i tišini sa kakvom dobrom knjigom u ruci, pokrivena dekicom.

 Ima tih dana kad mi se ama baš ništa ne radi, kad ne vidim  neopeglanu robu, prašinu na policama ili mrvice na stolu. 

 Ima dana kad tako spretno manevriram među razbacanim kockama po podu, autićima van voznog reda ili izrezuckanim papirićima koji padaju umjesto snijega...
 Ima tih dana...

Istina, ne traju baš cijeli dan, ali tu i tamo ukradem koji sat pa mu rastežem minute da što sporije prođu; zamišljam da sam u nekom vrijeme-praznom vremenu i grijem ruke na šalici toplog čaja. 

 Slušam tapkanje psećih šapica po parketu i osjećam pogled razumijevanja kad se sklupča u dnu mojih nogu.

U takve dane- dobro dođu neke sasvim obične i jednostavne stvari. 

Sasvim obična i jednostavna rolada.

Uz šalicu čaja.





Sastojci:

- biskvit za lim 30x40 cm
5 jaja
110 g šećera
korica limuna ili naranče
prstohvat soli
40 g mekog brašna
60 g oštrog brašna
20 g škrobnog brašna

- nadjev
5-6 žlica mermelade od višanja
125 g sirnog namaza
125 g slatkog vrhnja
1 jušna žlica šećera u prahu
sok 1/2 limuna

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke sa prstohvatom soli stucite u ne prečvrsti snijeg.
Žumanjke stucite sa šećerom i koricom limuna dok ne zapjene i posvijetle.

Pomiješajte brašna.

Pažljivo špatulom dodajite u bjelanjke pola žumanjaka i pola brašna, pomješajte da se prilično ujednači smjesa pa dodajte i ostalu polovicu žumanjaka i brašna. Izmješajte da nema grudvica.
Smjesu istresite u lim, poravnajte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 10-12 minuta.

Čistu kuhinjsku krpu smočite i dobro ocijedite. Raširite ju na radnoj površini. Kad je biskvit gotov, izvadite ga iz lima i preokrenite na mokru krpu (gornji dio biskvita je na krpi). Skinite pek papir i lagano u krpi zamotajte roladu po dužini. Ostavite da se hladi.

Stucite slatko vrhnje u šlag.
Mikserom izmiksajte sirni namaz, limunov sok i šećer u prahu u kremu. Špatulom primješajte tučeno slatko vrhnje.

Prohlađenu roladu pažljivo odmotajte, premažite pripremljenom mermeladom i nanesite kremu od sira na 3/4 rolade- počevši od dijela gdje se rolada počinje motati. Pažljivo ponovno zarolajte roladu pazeći da se lijepo sljubi. 

Po želji pospite ju šećerom u prahu.



Rolada je uistinu brzo gotova i može se i odmah narezati i jesti. 
Od sušenja- čuvajte ju zamotanu u prozirnu foliju- u hladnjaku.

2 komentara :